Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szirbek Rita felszólalása a 2010. évi költségvetés vitájában

2010.01.21

Képviselőtestületi ülés: 2009.01.21.

Napirendi pont: Pápa város 2010. évi költségvetése

 

Tisztelt Polgármester Úr ! Tisztelt Képviselőtestület !

 

Városunk 2010. évi költségvetésének talán legnagyobb pozitívumának azt tartom, hogy bár  a gazdasági világválság hatásainak eredményeként, az ország költségvetéséhez hasonlóan Pápa költségvetése is igen feszes, szigorú gazdálkodást irányoz elő, mégis a fejlesztésekre, beruházásokra fordítandó előirányzat meghaladja az éves költségvetés 22 %-át. Ez egy igen kedvező arány, amely nagyrészt az Európa Uniós pályázati forrásoknak köszönhető, és  ennek révén megvalósulhat az egyik legjelentősebb beruházás, a Belváros rekonstrukciója.

Ugyanakkor tény, hogy a nagy beruházások mellett a kisebb településfejlesztési feladatok között  az áthúzódó, még le nem zárt fejlesztések dominálnak, új fejlesztés igen kevés, mindössze 5  jelenik meg az előterjesztésben, amelyek összértéke nem éri el a 25 millió Ft-ot. Pedig a közvilágítás, a felújítandó utak és járdák, a felszíni csapadékvíz-elvezetés vagy éppen az önkormányzati tulajdonú épületek állagmegóvása és felújítása terén is van még bőven feladat.

A város közterületeinek virágosítására, ezáltal Pápa arculatának esztétikusabbá, szebbé és komfortosabbá tételére a 2009-es előirányzathoz képest nominálértéken több, mint 10 %-kal kevesebb, mintegy 9 millió Ft jut. Ha az idegenforgalmat kitörési pontnak tekinti a város, akkor többek között ez az a terület, amire mindig  egyre több forrásnak kell jutnia, hiszen a zöldterületek fejlesztése, a közterületeink virágosítása  a pápaiaknak a komfortosabb várost jelentik, az idelátogató turistáknak pedig  egyfajta esztétikai és vizuális vonzerőként jelennek meg.

Az esztétikus városképhez a hulladék-tárolás és kezelés is hozzátartozik. Az általam 2010 január elején benyújtott településfejlesztési javaslatok között szerepelt, hogy a költségvetés összeállításában legyen fedezet a 2009-ben elkezdett program, a lakótelepi szeméttároló-konténerek bekerítésére, zárttá tételére.  Ez egy több szempontból is fontos fejlesztési projekt, hiszen egyrészt hozzájárul a gondozottabb, ápoltabb környezeti képhez, másrészt, ahogy ezt a hulladékgazdálkodásról szóló beszámolónál és a hulladékkezelési díjak megállapításánál is elhangzott testületi ülésen: jelenleg  még komoly számban vannak potyautasok a rendszerben, akik nem fizetnek szemétdíjat, és illegálisan, elsősorban a lakótelepi konténerekbe rakják le szemetüket. 

Mindezt hadd támasszam alá Áldozó Tamás alpolgármester úrnak a Pápa-ma internetes hírportálon megjelent év eleji interjújából vett idézettel: „Nem tűrhetjük azt sem, hogy a lakótelepeken élők … például a vajdaiak legyenek kénytelenek elviselni azt, hogy magánszemélyek és vállalkozók a lakótelepi konténerekbe hordják a szemetüket… Ez szabálytalan magatartás.”

Ezen illegális tevékenység visszaszorítására kiválóan alkalmas a lakótelepi-konténerek bekerítése. Javaslatom szerint,  a lakóközösségeket is erre ösztönző programot kellene elindítani: Ha úgy kalkulálunk, hogy egy konténer zárttá tétele kb. 150.000,- Ft-ba kerül, és az önkormányzat az igazolt költségek 1/3-val támogatná a bekerítést  elvégző lakóközösségeket, és ha erre az idei költségvetésben 1 millió Ft-ot biztosítana  a város, akkor így akár 20 konténer bekerítésére is nyílik támogatási fedezet a város költségvetésében.  

 

Javaslom, hogy együtt nézzük át az előttünk lévő költségvetési előterjesztést, és akár egyes előirányzatok átcsoportosításával találjunk forrást arra, hogy a fentebb vázolt program érdemben elindulhasson !

Köszönöm  a figyelmet !

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.