Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szirbek Rita a HPV védőoltásokról

2011.03.18

Tisztelt Polgármester Úr!

Tisztelt Képviselőtestület!

 

Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelem irányul az egészségre és a betegségek  prevenciójára.

Anyagi forrásai függvényében önkormányzatunk is gondoskodik az egészségügyi, szociális ellátásról valamint a gyermek-és ifjúságvédelmi feladatokról, az egészséges életmódra nevelés közösségi feltételeinek elősegítéséről. A mai napon egy olyan napirendet tárgyalunk, amely lehetővé teszi, hogy direkt módon, egy újabb lehetőség megragadásával hangsúlyt fektessünk az egészség megőrzésére.

Egyúttal, ha megengedik, - és ez itt a reklám helye -, a tavalyi őszi választási kampányban Grőber Attila képviselőtársam és jómagam elsőként vetettük fel, hogy városunk indítson egy HPV megelőzési programot. Most pedig a város képviselőjeként és nőként is a köszönetemet fejezem ki, hogy a kezdeményezésünket követően ez a program már fél év elteltével meg is valósulhat.

 A HPV fertőzés áldozataként évente 1200  frissen fertőzött nő kerül ellátásra Magyarországon, és közülük 500-an életüket is vesztik. Hetente átlagosan 8 fiatal illetve középkorú nő hal meg méhnyak-rákban, ez az európai átlag háromszorosa. Az aktív szexuális életet  élő nők 80%-a élete során legalább egyszer megfertőződik HPV-vel és kimutatták, hogy a fertőzés ellen az óvszer sem nyújt biztos védelmet.

 2006 óta adott a lehetőség, hogy a szekunder prevenció mellett ( citológiai szűrés, elváltozások sebészi megoldása) primer prevencióként egy 3 komponensű védőoltást alkalmazzanak a HPV okozta fertőzés megelőzésére. A 4 komponensű védőoltás a méhnyak-rák és a kandylomák ellen is hatásos legalább 5 évig tartó védettséget nyújt. A védőoltás minden fiatal és középkorú nőnek, sőt már a férfiaknak is ajánlott HPV státusztól függetlenül. A védőoltás mellett az orvos-szakmai szempontokon kívül költséghatékonysági szempontok is dominálnak: a fertőzésre jelenleg nincs bizonyított kezelés, Magyarországon évente 4 milliárd Ft-ot fordítanak a méhnyak-rák terápiájára, a teljes HPV teher az utánkövetéssel együtt csaknem 8 milliárd Ft-os tételt tesz ki, az emberi élet anyagiakban nem mérhető prevenciójáról már nem is beszélve.

 A jelen előterjesztés elfogadásával lehetőség adunk a Pápán jelenleg bejelentett lakóhellyel rendelkező 13 éves leánygyermekeknek, hogy kedvezményesen igénybe vehessék az oltóanyagot, előzetes tájékoztatás szerint kb. 18 EFt-ért, a fennmaradó két oltás összegét az önkormányzat finanszírozza. Emellett ezen kiemelt korosztályon túl, a városban élő összes igénylő háziorvosával felíratva, további kedvezményként 90 EFt helyett kb. 54 EFt-ért vásárolhatja meg a kijelölt patikákban az oltóanyagot. Ez az érintett városlakók szempontjából egy kiváló lehetőség, hiszen a kedvezmény nélküli védőoltás olyan terhet jelentene a legtöbb szülőnek, amit nem tudna önerőből vállalni. Pápa város 2011-es költségvetésében 2,5 millió Ft-ot különített el a HPV megelőzési programra. A népességi nyilvántartás szerint 155 fő, aki 13 éves korú leánygyermek, ha valamennyien igénybe veszik az oltást, akkor a végösszeg 5,6 millió Ft, ebben az esetben pótelőirányzatra is szükség lesz. Más településeken kb. 50%-os volt az igénybevétel 1 oltás szülői térítése esetén. (Hódmezővásárhelyen 92%-os)

 És mi a helyzet azokkal, akik az 1 oltás összegét, a 18000 Ft-ot sem tudják még több hónap alatt sem kigazdálkodni? Becsületesen dolgoznak, de jelentősen megnövekedett devizahitelük miatt kerültek kilátástalan élethelyzetbe vagy az egyedülálló szülő bérpótló juttatásból tartja el gyermekeit. Az egészségügyi bizottság ülésén is felvetettem, hogy a 16/2010-es pénzbeli és természetbeni gyermekvédelmi ellátásokra vonatkozó önkormányzati rendeletünk taglalja a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás lehetőségét a kilátástalan élethelyzetbe kerülő családok esetében. Ennek igénybevételére már több eseten is volt precedens, mely rendkívüli  élethelyzet miatti anyagi segítségkérés elbírálása a szociális osztály és a polgármester hatáskörébe tartozik.

 Azon javaslatomra, hogy adott legyen ez a lehetőség az oltás esetében is, azt az ígéretet kaptam a hivatal jelen lévő képviselőjétől, hogy az önkormányzat a védőoltás esetében is pozitívan fogja segíteni a hátrányos helyzetben lévő, önhibájukon kívül rendkívüli élethelyzetbe került családokat. Remélhetőleg, így egyedi elbírálások alapján egyetlen olyan érintett gyermek sem fog elesni az oltási lehetőségtől,   ahol a család mindent elkövet az egészségi állapotuk megőrzéséért, de a család anyagi nehézségei  finanszírozási problémát jelentenek a programban való részvételben.

 

Tisztelt Képviselőtársaim!

 Az előterjesztés elfogadását és a program elindulását követően, a szülők nyilatkozattétele után már 2-3 hónap múlva látni lehet, hogy miképp működik ez a program, s utána meg lehet határozni a későbbiekben azt is, hogy miként lehet továbblépni a program esetleges kiterjesztésében pl. a fiúk vagy más korosztályok irányába történő nyitásban. Abban is látok lehetőséget, hogy pápai vállalatokat, cégeket, mint szponzorokat keressünk meg a program támogatása iránti elkötelezettség reményében.

 Végezetül azt is szeretném elmondani, hogy továbbra is fontos azt is folyamatosan kommunikálni a lakosság felé akár a médiákat is bevonva,  hogy az oltást követően is elengedhetetlen a rendszeres citológiai szűrővizsgálat, hiszen a védőoltás és a szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyak-rák ellen.   "…hiszen az emberi élet védelme, s maga az emberi élet mindennél többet ér…"

 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.