Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Elfogadták a játszótéri dohányzást szabályozó rendeletet

2009.05.24

Testületi ülés: 2009. 05.21.
Napirendi pont: Játszótéri dohányzást tiltó rendelet

 

Tisztelt Polgármester Úr ! Tisztelt Képviselőtestület !

A most tárgyalandó rendelet-tervezetet – engedjék meg, hogy így fogalmazzak – részben a saját gyermekemnek is tekintem: ugyanis még 2009. márciusában adtam be egy önálló képviselői rendelet-tervezetet, amely a játszótéri dohányzást szabályozta volna. Akkor, a polgármester úrral is tárgyalva, azt a tájékoztatást kaptam, hogy benyújtott tervezet jó és támogatásra érdemes, továbbá a Polgármesteri Hivatalban is folyik az előkészítő munka egy azonos jellegű szabályozás megalkotására, amelyben az általam benyújtott tervezet  elemei mellett, központi törvényi-szabályozási elemeket is felhasználnának… És ma már előttünk ez a szabályozás-tervezet. 

 

A játszótéri dohányzást szabályozó rendelet megalkotásának indokoltságát és célját a következőkkel támasztanám alá:

A gyermek- és fiatalkori dohányzás Magyarországon is komoly gondot jelent. A fiatalkorúak dohányzásának alapvetően két oka van, az egyik a negatív családi példa, a másik pedig a kortárs csoport hatása. A középiskolás diákok 95, a felsőoktatásban tanulók 99 százalékának van baráti körében olyan, aki dohányzik, az általános iskolában is csak minden harmadik diák mentes a dohányzástól. A dohányzás elleni küzdelem ezért igen fontos jelentőségű mind családi, mind iskolai, de települési szinten is.

A települések közterületein történő dohányzás a közterületek tisztántartása tekintetében is kihívásokat állít az önkormányzatok elé (közterületek szennyezése a csikkek eldobásával.)

Összegezve megállapítható, hogy a játszóterekre vonatkozó dohányzási tilalom fontos, mert:
- Nem közvetít negatív példát a gyerekek felé.
- Elősegíti játszótereink tisztántartását.
- Csökkenti a passzív dohányzás hatását, lehetőségét

A megalkotandó rendeletnek nem elsősorban a büntetés a célja, hanem a figyelemfelhívás. Figyelemfelhívás, hogy a dohányzás valóban káros az egészségre és a veszélyeztetettek leginkább maguk a gyerekek. Próbáljunk meg jó példával elől járni, és olyan közösségi helyeken, mint pl. egy játszótér, a rossz szokásokat a felnőttek lehetőleg hanyagolják. A közterületek tisztaságát veszélyeztető cselekedeteket, pl. a csikkek eldobását pedig  próbáljuk meg visszaszorítani az ilyen jellegű szabályozással.

 

A rendelet-tervezet elfogadásával, városunk is csatlakozhat azon magyarországi települések egyre nagyobb táborához ( például: Hódmezővásárhely, Kaposvár, Békéscsaba, Székesfehérvár, Dombóvár és több fővárosi kerület ),  ahol már rendeleti úton megtörtént a játszótéri dohányzás szabályozása. Ez a rendelet csak egy apró lépés, de mégis hozzájárul az élhetőbb, a tisztább város létrejöttéhez !

Kérem a képviselőtestület tagjait, támogassák az előterjesztést !