Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Civil állatvédők Pápán - Napirend előtti felszólalás

2009.01.09

SZIRBEK RITA

önkormányzati képviselő

 

"CIVIL ÁLLATVÉDŐK  PÁPÁN”

Napirend előtti felszólalás ( 2007.02.15-i testületi ülés)

 

 

Tisztelt Polgármester Úr ! Tisztelt Képviselőtestület !

 

Napirend előtti felszólalásomban, - amely a „Civil állatvédők Pápán” címet viseli -  egy támogatásra érdemes pápai civil kezdeményezésre kívánom a képviselőtestület figyelmét ráirányítani.

A Pápai Humán Állatvédő Egyesület lassan két éve már, hogy megalakult városunkban. Taglétszámuk eléri a negyven főt, és bár a világ dolgairól a tagok közül ki így, ki úgy gondolkodik, de mindannyiukra igaz az állatok szeretete, a bajba jutott, kóbor vagy beteg kutyákon, macskákon való önzetlen segítség.

Az Egyesület – a vezetőjüktől kapott tájékoztatás szerint az elmúlt két évben szinte kizárólag csak a tagok saját anyagi hozzájárulásából végezte el állatvédő tevékenységét. Ez arra volt elég, hogy a kóbor állatokat ideiglenes vagy szerencsés esetben végleges befogadóknál helyezték el, vagy  a győri és székesfehérvári állatmenhelyekre  vitték el az állatokat. Amennyiben szükséges volt, az állatorvosi kezelések költségeit állták.

Komoly tervei vannak az Egyesületnek: Szeretnének egy állatmenhelyet létrehozni Pápán, és ezzel megadni az esélyt minden pápainak arra, hogy a talált kóbor állatokat elhelyezhessék egy kulturált állatmenhelyen. Az állatmenhely létrehozásához az Egyesületnek városi segítségre és összefogásra van szüksége, mert bár számos ígéretük volt vállalkozóktól, ezek többnyire ígéretek maradtak. Az Egyesület elnökétől tudom, hogy az állatmenhely ügyében nem hivatalos jellegű megkereséssel már fordultak a polgármester úrhoz is, és egy-két képviselőtársamhoz is.   

Ténykérdés, hogy a kóbor állatokon segítő polgárok, szervezetek szerte az országban, ahol eredményesen működnek, igazából önkormányzati feladatokat vállalnak át. Másrészt a gyepmesteri telepekről általánosságban elmondható, hogy a befogott, kóbor állatok számára nem jelent kiutat, hiszen ezen telepek közegészségügyi céllal, az állatok elpusztításával teszik állattalanná a közterületeket.

Érdemes tenni valamit ezért az állatvédelemmel, állatmentéssel foglalkozó civil kezdeményezésért. Javaslom, hogy  a város vizsgálja meg, hogy milyen módon, milyen eszközökkel és milyen mértékben tud partner lenni az állatmenhely létrejöttében.

Kérem, ne feledjük Mahatma Gandhi idevonatkozó szavait: Egy nemzet, egy közösség  nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánik !

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.