Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A testületi ülések nyilvánosságáról, TV-közvetítéséről

2011.11.26

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselőtestület!

 

Felszólalásom elején röviden szeretnék idézni Varga Andrásnak, a  Pápa TV vezetőjének a Pápai Nemzeti Oldalnak pár hónappal ezelőtt adott interjújából: „… a Helyi Televíziók Országos Egyesülete révén rengeteg helyi tévével kapcsolatban állok, így tudom, hogy nagyon kevés településen közvetítik élőben a testületi üléseket, mert erre szinte sehol nincsenek meg a feltételek.”

Az általa hivatkozott Helyi Televiziók Országos Egyesületének ( HTOE ) tagja, - hogy ne menjünk nagyon messzire – a Tapolca Városi Televizió is. Az ő bemutatkozó anyagukban szerepel a következő, idézem: „A hónap aktuális keddi napján 18.00 - 22.00-ig a képviselő-testület ülését közvetíti a TV, kiegészítve a bizottsági ülések összefoglalóival.” Való igaz, hogy nem élőben közvetiti az üléseket a Tapolcai TV, hanem felvételről, de teljes egészében, vágatlan formában, és ez a fontos. Az már csak hab a tortán, hogy a képviselőtestület bizottsági ülésein történtekről is összefoglalót készítenek a tapolcai TV munkatársai! De szintén tagja ennek az országos egyesületnek a Tata Városi TV is, az ő bemutatkozásukban pedig az alábbi szerepel: Havonta élőben jelentkezünk Tata Város Önkormányzati Képviselőtestületi Üléséről, beszámolunk a bizottságok munkáiról.

Tisztelt Képviselőtársaim!

A Google keresőjét használva érdekes találati listát kapunk: Ha a webböngészőbe beírjuk a  " Testületi ülés közvetítése" kifejezést, a találatok között olvashatjuk többek közt, hogy: Nagykanizsa, Iszkaszentgyörgy, Lökösháza, Budapest - Kőbánya, Bp-16. kerület,  Visegrád, Abony, Érd, Tata, Pázmánd, Biatorbágy, Szeged, Esztergom, Göd, Gyomaendrőd, Szerencs, Mezőtúr, Battonya, Százhalombatta, Perkáta, Soroksár, Keszthely, Tapolca, Nyáregyháza, Kiskunmajsa, Szigetvár.

Bizonyára, minden képviselőtársam egyetért velem abban, hogy a választópolgárok szívesen tudnának többet a képviselőtestület munkájáról. Szeretnének jobban belelátni a döntéshozatal folyamatába. Ugyanakkor fizikailag is lehetetlen lenne, ha a nyílt testületi üléseken több száz választópolgár jelenne meg személyesen. Ezt a célt csak úgy lehet elérni, ha élő TV közvetítést biztosítunk a testületi ülésekről. A hagyományos és kábel TV rögzített műsorideje miatt sajnos ezt is csak szűk körben tudja a lakosság megtekinteni. Az egyetlen megoldás az internetes televiziós közvetítés, ( pl a MikroKam Robotkamerás Önkormányzati TV-közvetítőrendszerrel ) amikor az élő közvetítés mellett minden – már lezajlott testületi ülés is - megtekinthető az archívumban. Ha pedig valaki egy konkrét téma, napirend tárgyalására kíváncsi, akkor a sokoldalú kereső segítségével könnyebben megtalálja a keresett részletet. Fontosnak tartom, hogy a város közössége megismerje a képviselőtestületben zajló munkát, hiszen ez a közösségért, a pápaiakért  végzett munkánk. Emellett az sem elhanyagolható, hogy a képviselők nyíltan vállalják fel azt, amit a testület elé visznek, amit önmaguk képviselnek. Nekünk, pápai szocialistáknak nincs takargatnivalónk, és remélem, a fideszes képviselőtársaimnak sincs,  remélem, ők sem félnek a nyilvánosságtól.

A testületi munka átláthatósága, nyilvánossága egy olyan ügy, amiben politikai hovatartozás nélkül egyet kell, hogy értsünk! Ebben bízva javaslom, hogy a képviselőtestület hozzon határozatot a testületi ülések vágatlan TV-közvetítésének megteremtésére.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.